De Zeven Dodelijke Zonden van UX – Trots

De Zeven Dodelijke Zonden van UX – Trots

Laatst luisterde ik naar een album wat ertoe heeft geleidt dat ik ben gaan kijken naar de Zeven Hoofdzonden binnen UX. De Hoofdzonden die ik ga bespreken zijn: Gulzigheid, Lust, Hebzucht, Luiheid, Woede, Jaloezie en Trots. In een vorige post heb ik het al over Gulzigheid, Lust,  Hebzucht, Luiheid, Woede en Jaloezie gehad. Dit keer gaan we kijken naar Trots.

Nog even voor de goede orde: iedereen maakt zich hier schuldig aan, dat is menselijk. Waarschijnlijk niet in de extreme mate die ik hier beschrijf. Het is dan ook niet bedoeld om bepaalde mensen of bedrijven naar beneden te halen. Het is meer een reminder, voor als dit nodig is.

Trots

En dan zijn we alweer bij de laatste zonde uitgekomen, namelijk Trots. Trots zijn op je werk: niks mis mee. Sterker nog, dat is heel wat beter dan je werk doen omdat het moet.

Maar er is een overtreffende trap. Wanneer je feedback van gebruikers negeert omdat jij de expert bent of een x aantal jaar in het vak zit, op dat moment weet je dat je te trots bent. Tuurlijk, jij bent de expert, jij hebt je ingelezen in de materie en kan alles vertellen over het product, maar de gebruiker moet met je product werken. Als jij jouw kennis niet om weet te zetten naar de taal en behoeften van de gebruiker, heb je niks aan de kennis die je een expert maakt. Je kan de beste applicatie in de wereld maken. Wanneer ik er niet mee kan omgaan, ga ik het ook niet gebruiken. Dus luister naar feedback van de gebruiker.

Hierbij een voorbeeld. Er is een park op een campus met waar meerdere voetpaden overheen gaan. Twee experts richten deze paden in. Zij hebben een mening over wat de beste optie is om van punt A naar punt B te gaan.

Expert #1 houdt rekening met het start- en eindpunt van de meeste gebruikers, wat een mooi pad zou zijn als je nog langs alle bloemen wilt lopen en hoe de inrichting ook speels neergezet kan worden, want dat zorgt ervoor dat men met een blij gevoel door het park loopt. Het gevolg is dat meerdere stukken gras en bloemen platgetrapt zijn, want de gebruikers van het park willen zo snel mogelijk van punt A naar punt B.

Expert #2 laat de mensen door het park lopen en buigen de bovenstaande criteria om naar de behoeften van de gebruiker. Doordat de gebruikers zo over het gras lopen, zien we aan het platgetrapte gras waar de gebruikers het liefste lopen. Maak van de platgetrapte stukken dus een pad en zo maak je de gebruikers ook weer tevreden. Deze manier is gebruikt in Ohio State University. Hier hebben ze de studenten laten lopen in het park, waardoor de banen die het meest gebruikt werden, gemakkelijk konden worden achterhaald. Hiervan hebben ze uiteindelijk de paden in het park gemaakt.

Nawoord

Zoals ik in het begin van alle blogs al zei: deze zonden worden door iedereen gebruikt, in ieder geval door mij. Misschien niet in de extreme mate die ik heb geschetst, immers kan overdrijven helpen om een punt te maken.  Maar op een kleinere schaal zie ik de zondes wel terugkomen. Het punt van dit blog is ook niet mensen naar beneden halen, maar meer het aandacht geven aan deze punten. Ben je er bewust van dat je ze gebruikt en ga er niet te ver in.

Is er nog iets wat jij onder Trots zou scharen? Heb je dit zelf wel eens gebruikt, danwel bewust, danwel onbewust?

Door Jasper Blikman, Consultant en UX specialist