De Zeven Dodelijke Zonden van UX – Jaloezie
Laatst luisterde ik naar een album wat ertoe heeft geleidt dat ik ben gaan kijken naar de Zeven Hoofdzonden binnen UX. De Hoofdzonden die ik ga bespreken zijn: Gulzigheid, Lust, Hebzucht, Luiheid, Woede, Jaloezie en Trots. In een vorige post heb ik het al over Gulzigheid, Lust, Hebzucht, Luiheid en Woede gehad. Dit keer gaan we kijken naar Jaloezie. De andere Hoofdzonden komen in volgende posts aan bod.
Nog even voor de goede orde: iedereen maakt zich hier schuldig aan, dat is menselijk. Waarschijnlijk niet in de extreme mate die ik hier beschrijf. Het is dan ook niet bedoeld om bepaalde mensen of bedrijven naar beneden te halen. Het is meer een reminder, voor als dit nodig is.
Jaloezie
Met Jaloezie kijken we naar andere vergelijkbare producten. Tegenwoordig kunnen we de hele wereld bekijken met een paar klikken en is het ook makkelijk om inspiratie te krijgen vanuit deze verschillende blikken. Het kan dan ook net te ver gaan. Het denken: waarom lukt het daar wel, maar hier niet? Kan ik hetzelfde succes krijgen wanneer we dit 1-op-1 overnemen? En in de laatste vraag zit juist datgene waar ik het over wil hebben. Dat gaat verder dan inspiratie opdoen.
Het is makkelijk en menselijk om naar succesvolle producten te kijken en deze over te nemen. Zelf maak ik me waarschijnlijk het meest schuldig aan deze zonde. Het probleem met het één op één overnemen: wellicht past het niet bij jouw product.
Kijk bijvoorbeeld naar Pasen en Kerst. Beide zijn feestdagen, bij beide staan lekkernijen op een hoge prioriteit. Nu durf ik wel te zeggen dat Kerst populairder is dan Pasen. Pasen zou dus met een jaloers oog naar Kerst kunnen kijken, proberen over te nemen wat Kerst zo succesvol maakt. Toch zien we geen lichtjes in de tuinen, geen zuurstokken aan krokussen. Wat Pasen wel heeft gedaan is het overnemen van een idee. Een idee dat er een hoofdpersonage is die wat hulpjes heeft (Kerstman met zijn elfen tegenover de Paashaas met zijn kuikens).Het direct één op één overnemen zou hier niet gewerkt hebben. Iemand met een dikke winterjas in begin lente is toch een raar gezicht. Dan nog maar even achterwege gelaten dat je rond die tijd geen gloeiende rode neus nodig hebt om te zien waar je naartoe vliegt.
Dit is ook wat je met je product moet doen:
- Kijk om je heen. Wat maakt competitie nou succesvol?
- Als je dit hebt achterhaald, probeer het skelet hiervan te achterhalen. Wat is het idee hierachter? Waarom werkt het?
- Bedenk of het bij jouw product / imago past. Niet alles wat bij de één kan, past ook bij de ander. Ik zou bijvoorbeeld niet verwachten dat Greenpeace de ideeën van Shell kan gebruiken.
- Vorm het om naar jouw imago. Past het toch wel? Maak rond het skelet een huid van jouw imago.
Is er nog iets wat jij onder Jaloezie zou scharen? Heb je dit zelf wel eens gebruikt, danwel bewust, danwel onbewust?
Door Jasper Blikman, Consultant en UX specialist