Vliegende start met ODC

Zo maak je een vliegende start met ODC

Dat ODC eraan komt, wist je als OutSystems-gebruiker natuurlijk al lang. ODC (OutSystems Developer Cloud) wordt as we speak geïmplementeerd om vanaf 2029 OutSystems 11 te vervangen. Het volledig nieuwe, cloud-native platform biedt veel kansen en voordelen, maar om die goed te benutten moet je tijdig keuzes maken en je teams en organisatie voorbereiden. Werk aan de winkel dus.

Hoe zorg je dat de overstap voor jouw organisatie zo soepel mogelijk verloopt? Laten we er eens induiken.

Wat zijn de voordelen van ODC?

ODC kun je niet zien als een doorontwikkeling van het OutSystems platform; het is een volledig nieuwe oplossing die zowel je applicaties, de OutSystems-omgeving, als de manier van ontwikkelen naar een hoger niveau tilt.

Het meest nadrukkelijke verschil tussen ODC en OS11, is het feit dat het nieuwe platform cloud-native is. ODC wordt aangeboden als Platform-as-a-Service, in eerste instantie op AWS, maar later ook in Azure en mogelijk ook andere grote cloudproviders. De applicaties die je bouwt op ODC zijn direct cloud-native. Dit maakt je applicaties, het ontwikkelproces en je hele OutSystems-omgeving flexibeler, innovatiever en schaalbaar. Het is nog steeds mogelijk om ODC on-premise te draaien, maar dat betekent dat je zelf de kennis en specialisten in huis moet halen op het gebied van technologieën als Kubernetes, Docker, en Linux (ODC draait niet meer op Windows).

ODC stelt je in staat de belofte van low-code development – sneller, beter, flexibeler – waar te maken, mits je het nieuwe platform op de juiste manier gebruikt.

Stappenplan naar ODC

De overgang van OS11 naar ODC kun je niet lichtzinnig inzetten. Er gaan een aantal stappen aan vooraf:

  1. Maak een keuze: óf je stopt met OutSystems (en begint direct een plan op te stellen om OutSystems uit te faseren), óf je gaat door met OutSystems en gaat dus ODC implementeren. Wat je ook besluit – voor of tegen ODC – je zult ingrijpende veranderingen moeten doorvoeren die niet te lang kunnen wachten. Een keuze voor ODC zal voor de meeste organisaties ook een keuze voor de cloud betekenen omdat je daarmee standaard het meeste met het platform kunt bereiken. Daar hoort dus een cloud-strategie bij als die er nog niet is. Kies je ervoor om ODC containers on-premise te laten draaien, dan vraagt dat om een investering in kennis en expertise. Overigens zal de codeeromgeving van ODC altijd in de cloud draaien, dat kan niet on-premise.
  2. Leg een datum vast dat je overgestapt wilt zijn, uiterlijk ergens in 2029. Houd er rekening mee dat migratie ongeveer een jaar duurt. Communiceer deze datum met de IT-afdeling en de rest van de organisatie zodat iedereen op de hoogte is.
  3. Maak een overzicht van je huidige OutSystems applicaties, inventariseer de maturity ervan en bedenk per app wat jullie ermee willen doen: refactor, rebuild of onderhouden om uit te faseren. Maak per applicatie het aantal gebouwde componenten inzichtelijk: het aantal schermen, API’s, entiteiten enzovoort. Noteer per OutSystems app of het een Traditional Web App is of een Reactive Web App. Reactive apps kun je aanpassen en overzetten van OS11 naar ODC. Traditional applicaties laten zich niet overzetten en zullen eerst omgebouwd moeten worden naar Reactive als je ze in ODC wilt continueren.
  4. Maak een verdeling in teams, zorg dat er in ieder team voldoende leden zijn die affiniteit hebben met techniek en inventariseer welke kennis er aanwezig is. Wie heeft ervaring of affiniteit met React, Domain Driven Architecture, Event Driven Design, AI? Bepaal wat de werkwijze is van je teams en wat ze nodig hebben om veranderingen door te kunnen voeren.
  5. Start met uitvoeren. Deel je kennis in trainingen en sessies. Maak concrete plannen en omarm direct de nieuwe werkwijze al met OS11. Dat doe je door je Software Development Life Cycle aan te passen. Streef hierbij naar een zo hoog mogelijk niveau van automatisering. Minimaliseer het saaie, foutgevoelige handwerk zodat teamleden ruimte krijgen om zich de nieuwe techniek en werkwijze eigen te maken. Dit is een ingrijpende stap voor je developers – gewoontes veranderen is moeilijk – maar het levert wel meteen winst op en zorgt ervoor dat het proces van overstappen straks aanzienlijk soepeler verloopt. Je kunt meteen beginnen met je applicatielandschap in OS11 voor te bereiden voor ODC nog voor je de ODC-licentie hebt. Je kunt bij OutSystems ook een trial aanvragen zodat een aantal teamleden al kan sandboxen met ODC.

Start meteen

2029 is nog ver weg, maar zoals je ziet is er nog veel te doen. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk de eerste stappen te zetten. Dit geeft jou, je teams en de organisatie als geheel de tijd om te wennen, en maakt het proces voor iedereen leuk en leerzaam. Dat gaat het makkelijkst als je een groep sterke frontrunners hebt. Zoek ze op en enthousiasmeer hen. Zij zullen je helpen de rest van de teams op te leiden en mee te krijgen.

Een ander voordeel van meteen starten, is dat de business niet onder de overstap hoeft te lijden. Er is genoeg ruimte om fouten te herstellen zonder het risico dat sales tot stilstand komt en zonder dat klanten er ook maar iets van hoeven te merken.

Met ODC gaat je organisatie sneller betere software ontwikkelen op een duurzame manier. De weg ernaartoe vraagt om standvastigheid en visie. Bij CoolProfs hebben we ervaring met SDLC-optimalisatie met OutSystems. We helpen je graag op weg naar ODC. Bel ons vandaag en dan gaan we meteen aan de slag!

Jeroen Bezemer, CTO CoolProfs