OutSystems Mentor
“OutSystems x AI = Generative Software Cycle”
Op de OutSystems One Conference, die van 15-17 oktober 2024 in Amsterdam werd gehouden, is Mentor onthuld. OutSystems omschrijft het als een AI-gestuurde SDLC medewerker. Mentor is feitelijk de nieuwe naam van Project Morpheus, een intern project bij OutSystems dat tot doel had de ontwikkeling van applicaties te versnellen met Artificial Intelligence.
Mentor kan echter nog veel meer. Het is volgens OutSystems de eerste digitale medewerker die de volledige Software Development LifeCycle (SDLC) ondersteunt. Het systeem combineert de kracht van low-code en generatieve AI (GenAI) om applicaties te genereren, in productie te nemen en te onderhouden.
ONE Conference
Uiteraard was ook CoolProfs aanwezig op de ONE conference, die dit jaar werd gehouden in de RAI in Amsterdam. Op onze stand presenteerden wij onze geautomatiseerde SDLC-pipeline en onze visie op ODC (de Road to ODC). Daarnaast volgden onze consultants natuurlijk de vele technische seminars.
Tijdens zijn CEO Keynote vertelde CEO & Founder Paulo Rosado hoe Mentor de ontwikkeling en het beheer van OutSystems apps transformeert en tot een onderscheidende factor maakt. In een volgende, meer technische sessie lieten Luis Blando en de Nederlandse Sezen de Bruijn zien hoe je met een prompt en door het uploaden van een requirements document een hele applicatie kunt laten genereren. In een paar minuten, en feitelijk zonder programmeerkennis.
De eerste vraag die opkomt is natuurlijk: “mooi, maar kun je die gegenereerde app ook bewerken en uitbreiden?”. En uiteraard is dat het geval. Een developer kan op deze manier een snelle start maken met een nieuwe applicatie of een prototype presenteren. Als besloten wordt dat de ontwikkeling wordt doorgezet kan een ontwikkelteam er gewoon verder aan werken en er code of bijvoorbeeld libraries aan toevoegen. Dit allemaal binnen de grafische, low-code OutSystems omgeving.
Wat kan Mentor?
Mentor versterkt de ‘shift left’ benadering die CoolProfs al jaren voorstaat. Developers en de business maken samen initiële ontwerpen en bepalen het uiterlijk, de bedrijfslogica en de datamodellen. Ook wordt al in een vroeg stadium rekening gehouden met testbaarheid en met de mogelijkheden voor onafhankelijke uitrol van functionaliteit. Mentor helpt met met:
- App-ontwikkeling met behulp van AI. Dit versnelt de ontwikkeling en zorgt, in combinatie met de ervaring van OutSystems op dit gebied, voor hoge kwaliteit en veiligheid.
- Automatische kwaliteitscontroles: een garantie dat applicaties voldoen aan de hoogste standaarden.
- Ingebedde AI-agents: deze voegen geavanceerde mogelijkheden toe, zoals natuurlijke taalverwerking, zonder dat extra werk nodig is.
- Iteratieve verbetering: AI-gestuurde suggesties maken continue verbetering mogelijk.
Met behulp van AI-gestuurde app-generatie, optimalisatie, geautomatiseerde kwaliteitscontroles en agents, allemaal onder het beheer van gecentraliseerde IT, verhoogt Mentor de productiviteit van ontwikkelaars. Tegelijkertijd garandeert het dat applicaties voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Dit allemaal met een snelheid die voorheen voor onmogelijk werd gehouden.
Wat is Mentor NIET?
Om te beginnen: er kan wat verwarring zijn rondom de naam. OutSystems heeft namelijk – in versie 11 een Architecture Dashboard dat later is hernoemd naar AI Mentor Studio. Deze tool analyseert de codekwaliteit en helpt bij architectuurinzichten en het voorkomen van technical debt. OutSystems Mentor neemt die rol wel over, maar is veel meer dan dat: je kunt er ook apps mee genereren en onderhouden.
Wat Mentor ook niet is: een simpele manier om te besparen op dure developers. Om te beginnen is een AI systeem geen vervanging voor een Business Analist, Software Architect en/of developers. Een belangrijke taak van deze mensen is het uitvragen bij de business wat precies de wensen zijn ten aanzien van de software. Vervolgens wordt gebouwd wat de bedoeling is, niet persé wat gevraagd werd. Daarnaast blijven developers volop nodig voor het uitbouwen en onderhouden van applicaties.
Houd daarnaast rekening met het feit dat Mentor, en ook andere nieuwe functionaliteit zoals de AI Agent Builder, uitsluitend beschikbaar is in het cloudplatform ODC. Dus niet in OutSystems 11, wat jouw organisatie waarschijnlijk nu gebruikt. Pas nadat de organisatie is overgegaan op ODC en alle bestaande apps zijn gemigreerd of aangepast, kan Mentor van nut zijn.
OutSystems of high-code laten genereren door AI?
Diverse GenAI systemen kunnen al code van behoorlijk hoge kwaliteit genereren, tot op het niveau van een gemiddelde developer. Ze gebruiken daarvoor wel bestaande codevoorbeelden en patronen. Hoe goed of hoe veilig die code is, dat weet je als organisatie eigenlijk niet. Er moeten dus ervaren developers zijn die de code analyseren en de kwaliteit ervan bewaken. Gezien de grote hoeveelheid code die door geautomatiseerde systemen kan worden gegenereerd wordt dat laatste een lastige opgave. De kans bestaat dat er een enorme ‘technical debt’ ontstaat, die later toch een keer opgeruimd moet worden. En hoe gemakkelijk is de applicatie eigenlijk uit te breiden zonder grote delen van de code opnieuw te genereren (en dus te testen, te controleren op governance regels, etc.)?
Hier heeft OutSystems een troef in handen. Met Mentor kun je weliswaar (delen van) een app genereren, maar dat gebeurt op basis van sjablonen en patronen die ‘best practices’ volgen. Het resultaat is zijn volledig visuele schermen, aggregates of actions binnen de OutSystems low-code omgeving. Deze zijn door elke developer gemakkelijk visueel te inspecteren, aan te passen of uit te breiden.
Onno Poelmeyer, Consultant, CoolProfs