4 Migratie van OutSystems 11 naar ODC

Migratie van OutSystems 11 naar ODC 

In onze vorige blogpost, “Traditional, Reactive of ODC?”, belichtten we de verschillen tussen OutSystems 11 Traditional, Reactive en de nieuwe Outlook Developer Cloud (ODC). Het is nu al best lastig om over te stappen van Traditional naar Reactive. Daarvoor is geen migratietool. Dus hoe kan je organisatie überhaupt nadenken over de migratie naar ODC? 

Uit die vorige blogpost is hopelijk duidelijk geworden dat Traditional onderweg is om een dinosaurus te worden. Wil je nieuwe ontwikkelingen volgen en klaar zijn voor de toekomst? Profiteren je applicaties van de schaalbaarheid van de cloud? Dan heb je geen andere keuze dan ze te herschrijven naar Reactive. Dit kun je doen met je huidige OutSystems licentie en je investeert in de toekomst. 

Het goede nieuws 

Als de applicaties al in Reactive zijn gebouwd ga je blij worden van de OutSystems Migration Kit. Deze zal waarschijnlijk steeds worden verbeterd. Hoewel een eerste versie misschien geen wonderen verricht, kan hij het merendeel van de schermen en logica wel overzetten. 

Het minder goede nieuws 

Licentieplannen lijken geen rekening te houden met een periode waarin organisaties ODC gratis kunnen evalueren. Als je het advies van OutSystems wilt volgen om bestaande apps op OutSystems 11 (O11) te houden en nieuwe in ODC te ontwikkelen, kost dat twee licenties. Het kan zijn dat OutSystems de klant hierin tegemoet komt. Vraag dit in elk geval altijd na! 

Tijdlijn 

De tijdlijn die eind 2023 is gecommuniceerd is: 

  • Q1 2024: OutSystems ontwikkelt handleidingen en een Migration Kit. 
  • Q3 2024: de Migration Kit ondersteunt een ‘one-shot’-conversie (van O11 naar ODC) voor Reactive en mobiele apps, voor kleinere applicaties. 
  • Q4 2024: verwachte coëxistentie: klanten hebben sommige apps in O11, migreren andere naar ODC, en ontwikkelen daar wellicht geheel nieuwe apps in. 

Het huidige OutSystems 11-platform wordt in elk geval tot 2029 ondersteund. 

Overwegingen 

De tijdlijn geeft geen reden tot ongerustheid. Al je apps blijven prima draaien. Tegelijkertijd zien we bij CoolProfs dat migraties vaak worden uitgesteld. Organisaties geven vaak de voorkeur aan nieuwe functionaliteit boven ontwikkelingstijd die wordt besteed aan iets dat je ‘niet kunt zien’. Dat klinkt natuurlijk best logisch. 

Maar het is waarschijnlijk geen verstandige strategie. De eerste stap zou een beoordeling van ODC en de architectuur ervan moeten zijn. Neem ook eens een kijkje nemen bij de trainings- en certificeringstrajecten van OutSystems. Als de organisatie toch overstapt op ODC kunnen de teams er maar beter klaar voor zijn. 

Migration Kit 

We noemden de Migration Kit al. Deze zal later in 2024 beschikbaar komen en de volgende indeling volgen: 

  • Assessment / Architecture preparation 
  • Code conversion 
  • Data migration 

Wie nog niet veel naar ODC gekeken heeft vraag zich misschien af waar al die voorbereiding, conversie en migratie over gaat. Dat zit zo: ODC werkt volgens heel andere principes dan O11. Zo is LifeTime verdwenen en vervangen door een ODC Portal. 

Modules zitten iets anders in elkaar. Er bestaan alleen nog applications en libraries. Libraries kunnen naar elkaar verwijzen en dienen als opslagplaats voor herbruikbare UI-elementen en logica. 

En dan is ook het databaseplatform nog veranderd. O11 ondersteunt SQL Server, Azure SQL Database, Oracle en DB2. In ODC is er maar één database: PostgreSQL. Het is op het moment van schrijven nog niet helemaal duidelijk of en hoe de data uit OutSystems 11 zal worden overgezet naar ODC. Mogelijk zijn we afhankelijk van oplossingen van derden. CoolProfs heeft gelukkig al een oplossing voorhanden in de vorm van onze Cool Data Mover. Hiervan verschijnt ook een ODC versie. 

Uit dit alles wordt waarschijnlijk wel duidelijk dat een migratiekit niet alle problemen zal oplossen. De Migration Kit is gemaakt voor de meest voorkomende scenario’s. Dat zijn vooral Reactive schermen en logica. Voor organisaties die overstappen komt er mogelijk een periode waarbinnen zowel O11 als ODC gebruikt kunnen worden. Buiten die periode lijkt het er sterk op dat zowel een OutSystems 11- als een ODC-licentie nodig zijn. 

Wanneer NIET migreren naar ODC? 

Sommige functies zijn mogelijk nog niet beschikbaar in ODC. Begin 2024 waren dat o.a.: 

  • BPT workflows 
  • SOAP integraties 
  • Lokale installaties (het is een cloudplatform…) 
  • Oracle- of DB2-databases, eventueel met Advanced SQL query’s 
  • Enkele Forge-componenten 

Als je deze functionaliteit echt nodig hebt, wacht dan nog even met een migratieproject. Het kan wel een goed idee zijn om alle nieuwe applicaties in ODC ontwikkelen. De organisatie profiteert dan direct van de voordelen van de cloud en er valt in de toekomst minder te converteren. 

Hulp bij migratie 

CoolProfs biedt hulp met raad en daad. In onze Road to ODC visie bekijken we welk migratiepad voor jou het beste werkt, en ondersteunen wij dat pad met onze ervaren consultants. Door gebruik te maken van onze Way of Working en SDLC-Suite kan jouw organisatie nu al gaan werken op een manier die past bij cloud-native development en deployment. 

Door Onno Poelmeyer, Consultant bij CoolProfs